Sunday, January 2, 2011

Asap kan dapur anda dgn Laksa Sarawak

Ok .. da kol 330 .. hr ahad ... ape ko org biasa wat hr ahad ? duk umah ? rilex2 ? @ ade yg minat masak .. g dapo .. masak sndiri .. (biasa .. kalo time weekdays .. mmg dapur x berasap lah <-- kes bujang) .. kalo yg status mak ayah konpem hr nie bz  .. dak da nk daftar skolah ... Boring2 lak x dpt tito pg2 buta nie .. hmm .. ingat pg nnti nk masak laksa srwk .. tetiba lak rasa nk mkn .. so ko org yg saje dok lepak kat umah xde keje .. ley aa try resepi nih ... nie ori dr aku ok .. kalo x sedap ko org la x pandai masak .. sah ! .. aku buat mmg sedap jek ... setaraf hotel 5 bintang .. hee =P

ok2 .. aku senarai kan dlu bahan2 yg di perlukan ... bahan utama haruslah pes laksa .. ikut suke ko org la ek .. nk yg instant (ready made <-- beli kat kedai laa) @ home made ... x pasti kalo kat "malaya" ade jual x .. ade x kwn2? .. x pasti aku .. tp biasa aku pkai instant je .. rasa sama kot ...

ok kita mula ngan home made laksa paste la ek ..

HOME MADE


(dikisar halus menjadi pes)
15 biji bawang merah
6 ulas bawang putih
5 biji buah keras
20 tangkai cili kering (di buang biji , direndam sehingga lembut)
1/2 kiub belacan
1/2 kacang tanah , di goreng dan di tumbuk
1/2 bijan , di goreng tanpa minyak


READY MADE / INSTANT(beli dr kedai)

Ada mcm2 jenis kat pasaran ... nie slh 1


Bahan - bahan (kuah) :
Perencah Laksa Sarawak
2.5 liter air - ikut brapa bnyk paste yg d pakai
Santan - 1 tin
Ubi manis / karibang manis - 3 /4 biji
   
 Krimer Sejat F&N
Pes otak udang

Cara memasak kuah laksa :
1)Ubi manis d rebus sehingga lembut , d buang kulit dan d kisar halus . 
2)Masak Perencah Laksa Sarawak dengan 2.5 liter air . Sesudah siap .. tapis airnya .. buang hasil tapisan dan masak kembali airnya (ini yang pakai instant pes .. yg main beli 2 .. kalo wat sendiri ... pes 2 td ko orang tumis smp naik bau dgn minyak secukup rasa .. agak2 lah ye .. lps 2 br tambah air).
3)Masukkan ubi manis yang telah di kisar halus .
4)Masukkan paste otak udang 2 / 3 sudu.
5)Masukkan 1/2 Krimer Sejat dan Santan.
6)Garam dan aji secukup rasa.

*Tambah air jika perlu (tidak terlalu pekat / cair) . Guna asam gelugur jika suka . Masak sehingga santan sebati dgn kuah .

Bahan - bahan untuk isi (ikut suka) :
Isi ayam - di rebus dan diracik
Crabstick - di rebus
Udang - di rebus
Taugeh - di rebus
Telur - di goreng dan di hiris nipis2
Sambal belacan
Limau nipis



TaDaaaaa Siap dah Laksa Sarawak .... Selamat Mencuba !!


2 comments:

  1. malas nak belajar buat. Nak makan je. Buatkan untuk aku boleh? Nak rasa.

    ReplyDelete
  2. aku masak x sdap .. ape kata ko wat sndiri .. mane taw lg sdap.

    ReplyDelete